
Autoreglementarea este un sistem prin care industria publicitatii isi asuma responsabilitatea auto-controlului. In acest sistem sunt cuprinse toate cele trei dimensiuni ale industriei: Anuntatorii, care investesc in publicitate; Agentiile, responsabile pentru forma si continutul publicitatii; Media care transporta publicitatea catre public. Cele trei parti colaboreaza direct, stabilesc standarde de activitate si pun la punct un mecanism prin care se asigura eliminarea sau corectarea acelor comunicari publicitare ce nu intrunesc aceste standarde.
Standardele sunt organizate intr-un cod, asa cum este Codul de Practica in Publicitate al RAC, iar industria se angajeaza voluntar sa le respecte. Prevederile Codului sunt implementate de un organism special creat pentru aceasta, organism finantat chiar de industrie.
La baza autoreglementarii, in oricare dintre tarile care dispun de un astfel de sistem, stau onestitatea, decenta, legalitatea si corectitudinea.
Rolul autoreglementarii este recunoscut prin mai multe initiative ale Uniunii Europene: Audiovisual Media Services Directive, DG Sanco Advertising Roundtable Report etc.
Autoreglementarea nu inlocuieste legislatia. Este bine cunoscut faptul ca autoreglementarea functioneaza cel mai bine in interiorul unui anumit cadru legislativ. Fie ca legislatia este mai restrictiva si mai detaliata, fie ca stabileste numai principii generale si o ultima portita pentru cazurile in care alte metode au esuat.
De obicei, un organism de autoreglementare (SRO) este format din trei structuri:
Consiliul Roman pentru Publicitate sau Romanian Advertising Council (RAC) este o organizatie profesionala, non-guvernamentala, non profit si independenta. Activitatea de baza a Consiliului este autoreglementarea in publicitate. In prezent Consiliul Roman pentru Publicitate ofera si serviciul de copy advice si Marca Etica.
RAC a fost infiintat in anul 1999. Initiativa constituirii unei uniuni care sa vina in sprijinul industriei de publicitate din Romania a apartinut mai multor companii si organizatiei International Advertising Association (IAA). Companiile care au fondat RAC, alaturi de IAA, sunt: Brewery Holding S.R.L. , Henkel Romania S.R.L., Procter&Gamble Marketing Romania S.R.L. si Unilever Romania S.A.
Activitatea Consiliului Roman pentru Publicitate se bazeaza pe Codul de Practica in Publicitate, elaborat de membrii sai. Codul reprezinta un set de reguli etice de respectat de catre toti cei implicati in domeniul publicitatii si in orice forma de comunicare comerciala. Scopul documentului este sa sprijine dezvoltarea unui mediu de afaceri decent si onest in Romania prin oferirea unui ghid de forma si continut pentru o informare corecta, cinstita si decenta fata de consumator si industrie.
RAC numara 83 de membri: companii, agentii de publicitate, media si asociatii profesionale.
La randul sau, Consiliul este membru in alte organizatii europene cum este EASA incepand din 2000 - European Advertising Standards Alliance sau globale: IAA - International Advertising Alliance, IAB - International Advertising Bureau, iar din 2016 ICAS - International Council of Ad Selfregulation .
Este o marcă de încredere care atestă respectarea principiilor etice de către anunţătorii de pe piaţa de publicitate din România şi confirmarea faptului că respectiva comunicare comercială este în acord cu prevederile şi în spiritul Codului de Practică pentru Publicitate al RAC („Codul RAC”).
Orice persoană fizică sau juridică care are comunicare comercială, indiferent de apartenenţa sau nu la RAC, poate solicita acordarea dreptului de folosire a Mărcii Etice per brand (şi nu per companie/ întreg portofoliul de produse), în condiţiile în care are cel putin 12 (douăsprezece) luni de comunicare comercială pe piaţa de publicitate TV din Romania. În 2022 se poate beneficia de o promotie de lansare atat pentru membri cat si pentru alte companii, oferta supusa unor termene si condiții.
DRAGOS VASILESCU
Telefon: 031 22 600 22
RALUCA DEACONU
Telefon: +40 21 317 31 36
IULIA CONSTANTIN
Telefon: +4021 461 1002
VLAD SANDRU
Telefon: 021.312.22.66
MARIUS OPRESCU
Telefon: 021.302.29.35
CONSTANTIN VASILE
Telefon: +40 21 203 2600
Oana Nemes
Telefon: 40 (771) 511 784
Petru Anastasoai
Telefon: 021 425 5566
PRESEDINTE
MULLENLOWE
Telefon: +4021.301.00.01
VICEPRESEDINTE
PRO TV
Telefon: 021.312.25.83
TREZORIER
PROCTER & GAMBLE MARKETING ROMANIA
Telefon: 021.301.11.10
PRISA
Telefon: 021 322 0171
IAB ROMANIA
Telefon: 021.312.25.83
MONDELEZ ROMANIA
Telefon: 021.303.33.64
IAA ROMANIA
Telefon: 0311 052414
DIRECTOR EXECUTIV
Telefon: +40722.621.613
SECRETAR EXECUTIV
Telefon: +40733024589
Consiliul Roman pentru Publicitate (RAC) a lansat serviciul de Copy Advice in august 2009. Serviciul se adreseaza companiilor sau agentiilor de publicitate care doresc sa obtina o recomandare privind realizarea unei comunicari comerciale in conformitate cu principiile si standardele etice reunite in Codul de Practica in Publicitate elaborat de RAC.
INFLUENCER (de ex. blogger/vlogger/inițiator de recomandări): persoană care face public punctul său de vedere și/sau sfatul asupra unor produse și/sau servicii ale unui anunțător în temeiul unui raport contractual, într-o manieră și cu un stil care îi sunt proprii. Un influencer poate interveni intr-un context editorial sau în colaborare cu un brand în scopul de a publica un conținut comecial specific.
Art. 4 – Comunicarea comercială prin intermediul influencerilor
4.1 - Anunțătorii sunt resposabili pentru comunicarea făcută de influenceri.
4.2 - Raportul contractual dintre influencer și anunțător trebuie divulgat clar și vizibil in cadrul comunicărilor. Divulgarea trebuie efectuată în cadrul fiecărui articol, postare, videoclip, tweet, etc., în partea de început.
4.3- Afirmațiile făcute de influenceri trebuie să fie veridice, neînșelătoare și verificabile (susținute de documente de substanțiere) și trebuie să respecte principiile comunicării comerciale enunțate de prezentul Cod.
4.4 - Pentru postările privind utilizarea produsului de către influenceri, aceștia trebuie să facă afirmații care reprezintă părerile lor oneste și experiența lor personală, autentică cu produsul, bazate pe dovezile pe care le dețin, oferind, dacă este cazul, mărturiile corespunzătoare.
Oricine (persoana fizica, persoana juridica sau entitate a Statului) poate sesiza Consiliul Roman pentru Publicitate privind o comunicare comerciala. Pentru a depune corect o sesizare, simplificand astfel inregistrarea si solutionarea acesteia, va rugam sa respectati urmatoarele sfaturi:
Redactati cu maxima concizie si claritate sesizarea si specificati intotdeauna: obiectul sesizarii, care sunt elementele pasibile de incalcarea Codului de Practica in Publicitate elaborat de RAC si ce prevederi pot incalca in opinia dumneavoastra, rezolutia asteptata in urma solutionarii sesizarii (incetarea sau modificarea campaniei) si, nu in ultimul rand, datele dumneavoastra de contact pentru a va informa cu privire la progresul inregistrat in rezolvarea cazului sesizat.
La fel de importanta ca redactarea sesizarii este si transmiterea materialelor care fac obiectul sesizarii. Pentru a ne asigura ca ne-am oprit asupra aceleiasi comunicari comerciale ca cea sesizata de dumneavoastra, va rugam atasati si materialele la care faceti referire sau, in cazul in care nu puteti face acest lucru, mentionati intotdeauna, cu exactitate, unde a fost vazuta comunicarea comerciala in cauza (de exemplu, pentru spoturi TV - pe ce post, ziua si ora; pentru print - publicatia, numarul publicatiei si pagina; pentru internet - adresa paginii etc)
Sesizarile pot fi depuse prin email la adresa office [at] rac.ro, prin completarea formularului de pe site, prin fax sau prin posta la datele specificate in pagina de Contact. Nu pot fi depuse sesizari telefonice sau verbale.
Pentru a consulta in detaliu procedura de solutionare a unei sesizari, va rugam sa consultati Capitolul IV - Implementarea Codului din Codul de Practica in Publicitate.