LONDRA: Măsurile care restricționează publicitatea la produsele alimentare bogate în sare, zahăr sau grăsimi (HFSS) destinate copiilor sub 16 ani vor fi extinse la internet, rețele de socializare, imprimare și publicitate din cinematografe.

Noile linii directoare care limitează anunțurile pentru alimente și băuturi bogate în grăsimi, sare sau zahăr (HFSS) în mediile destinate copiilor sub 16 ani intră în vigoare la 1 iulie. Normele se aplică mass-media destinate copiilor și se estimează că vor conduce la o scădere a numărului de anunțuri pentru produsele HFSS vizionate de copii.

În urma unor consultări publice derulate de Comitetul de Practică în Publicitate (CAP) și în paralel cu restricțiile deja aplicate la nivelul TV, noile norme se aplică mass-media non-audiovizuale destinate copiilor (inclusiv imprimate, postere, cinematografe, online și retele de socializare ). În principal, anunțurile pentru produsele HFSS nu vor mai putea fi afișate în asociere cu conținutul audiovizualului online, cum ar fi platformele de video sharing, în cazul în care acestea sunt adresate copiilor.
 
Noile reguli apar ca reacție la schimbarea obiceiurilor în rândul tinerilor. Cercetările arată că tinerii cu vârste cuprinse între 5 și 15 ani petrec în jur de 15 ore în fiecare săptămână online - depășesc timpul petrecut pentru vizionarea programelor TV. Noile reguli răspund, de asemenea, unor preocupări generale ale societății din Regatul Unit cu privire la provocările legate de sănătatea publică în legătură cu obezitatea la copii și cu rolul publicității, pentru a schimba relația copiilor cu alimentele HFSS.

Pe scurt, noile reguli prevăd următoarele:

• Anunțurile care promovează direct sau indirect un produs HFSS nu pot apărea în mass-media pentru copii;
• Anunțurile pentru produsele HFSS nu pot apărea în alte medii în care copiii reprezintă peste 25% din public;
• În cazul în care conținutul se referă la minori sub 12 ani, anunțurile pentru produsele HFSS nu vor avea permisiunea de a utiliza promoții, licențiați personaje și celebrități care sunt populare printre copii; Agențiile de publicitate din Marea Britanie vor promova opțiuni mai benefice pentru copii prin publicitatea din mediul digital.
Modelul de stabilire a unei alimente nutritive introduse de Departamentul de Sănătate din Marea Britanie va fi utilizat pentru a clasifica produsele care se încadrează în categoria HFSS.

PAC recunoaște faptul că există factori multipli și complexe, pe langă publicitate, care sunt determinanți în obezitatea infantilă: Acestea includ influența părinților, stilul de viață sedentar și educația. În timp ce dovezile arată că publicitatea are un efect modest asupra preferințelor alimentare ale copiilor, CAP consideră că noile recomandări privind anunțurile publicitare online vor avea un total de impact pozitiv.
 
Președintele PAC, James Best, a declarat: "Noile recomandări mai dure pentru publicitatea în domeniul alimentar reprezintă o schimbare semnificativă și pozitivă care să contribuie la protejarea sănătății și a bunăstării copiilor. Aceste măsuri demonstrează angajamentul continuu al industriei de publicitate de a se focaliza asupra protecției copiilor . Noile linii directoare vor modifica natura și echilibrul publicității vizionate de copii și vor juca probabil un rol important în schimbarea relației dintre aceștia și alimentele HFSS.


Mai multe detalii la: www.asa.org.uk/news/tougher-new-food-and-drink-rules-come-into-effect-in-children-s-media.html