Astazi se aniverseaza Safer Internet Day in 120 de tari la nivel mondial. Comisia Europeana si principalii actori din piata digitala s-au angajat sa colaboreze pentru a limita continutul si informatiile cu potential daunator pentru minori, ca si pentru a asigura o mai buna protectie a minorilor in mediul digital.

De ziua Safer Internet, milioane de copii, parinti, educatori si legislatori din peste 120 de tari de pe sase continente, exploreaza noi modalitati de pastrare a sigurantei in mediul online. Universul digital ofera posibilitati nesfarsite dar reprezinta in acelasi timp si o zona in care minorii pot fi expusi unui continut sau unui limbaj violent sau nepotrivit varstei, sau pot fi expusi manifestarilor urii sau hartuirii sexuale ori cyber bullying. Anul trecut   82% din adolescentii UK  intre 13 si 18 ani au fost confruntati cu expresia urii  in mediul online.

Motto-ul Safer Internet Day 2017 este: Esti schimbarea - Uniti pentru un Internet mai bun!

In acest spirit, Comisia Europeana, companiile de telecomuicatii, radiodifuzorii, ONG urile si UNICEF (reuniti in Alianta pentru Protectia Minorilor Online) au dezvaluit astazi o initiativa de importanta majora pentru autoreglementare care sa ofere o solutie impotriva continutului, comportamentului si contactelor daunatoare  in mediul online. Comisia Europeana a inscris aceste actiuni in strategia sa  Better Internet for Kids.

Andrus Ansip, Vice-Presedintele Pietei Unice Digitale a afirmat " Astazi, copiii nostri se nasc intr-o societate din ce  in ce mai profund digitala si incep sa foloseasca Internetul la o varsta din ce in ce mai frageda. De aceea ei se afla in permanenta in atentia  Pietei Unice Digitale. Desi activitatile online stimuleaza gandirea critica, tot  mediul digital ii pot pune in situatii riscante care pot influenta dezvoltarea si bunastarea lor. Crearea unui mediu digital mai sigur pentru copii reprezinta o responsabilitate comuna. De aceea salut initiativa de autoreglementare din partea companiilor si ONG. Am asteptari ridicate de la Alianta pentru a aduce  Internetul intr-o zona mai sigura si mai potrivita pentru copii.”

Detalii la link: ec.europa.eu/digital-single-market/en/news/safer-internet-day-2017-european-commission-welcomes-alliance-industry-and-ngos-better-internet