Bruxelles

Brandurile lucrează din ce în ce mai mult cu specialisti in social media pentru a-și promova produsele sau serviciile publicul vizat al consumatorilor. Cercetarea efectuată de Federația Mondială a Agenților de Publicitate (WFA) arată că cheltuielile globale privind marketingul de influență se așteaptă să crească cu 65% de la mijlocul anului 2018 la jumătatea anului 2019.

Dar o astfel de creștere este condiționată de respectarea de către influenceri a anumitor criterii în ceea ce privește transparența și credibilitate.

Persoanele care influențează mass-media sunt de obicei persoane cu un număr mare de adepți in retelele de socializare, de ex YouTube, Instagram, Facebook sau Twitter. Pentru că au tendința să adune în jurul lor persoane cu interese similare, influențatorii pot afecta deciziile de cumpărare ale celor ce le urmaresc activitatea, de unde si atractivitatea față de brandurile care doresc să promoveze un anumit produs sau serviciu.

Conținutul postat de social influenceri online este de obicei considerat ca publicitate atunci când influențatorul primește o plată sau un alt tip de recompensă (de exemplu sub formă de produse gratuite) din
în schimbul faptului că permite mărcii să revizuiască și să aprobe conținutul postării.

În astfel de cazuri, există standarde de publicitate pentru a ne asigura că anunțurile postate de influenceri sunt în mod clar etichetate ca atare. Această etichetă poate lua diverse forme, cum ar fi dezvăluirea verbala sau in scris, de exemplu utilizând diez #pub într-o postare. În orice caz, consumatorii ar trebui să fie capabili să identifice cazurile in care o postare a unui influențator este un anunț și atunci când nu este.
Acest principiu de divulgare transparentă a anunțurilor de către factorii de influență socială se aplică pe diferite piețe din tot globul. Țările individuale au dezvoltat însă propria abordare a problemei: unele considera că marketingul de influență este acoperit de codurile, reglementarile sau legislatia existenta, în timp ce altele
au adoptat sau discută în prezent orientări și programe speciale pentru a asigura divulgarea
principiul este cunoscut, înțeles și implementat în mod corespunzător de către comunitățile online.

Deoarece acționează pentru a dezvolta și / sau implementa linii directoare relevante la nivel local pentru influențatori, membrii ICAS joacă un rol-cheie în promovarea transparenței și a încrederii consumatorilor în publicitatea ce apare in social media.
Pentru a evidenția aceste eforturi, ICAS furnizează o prezentare generală online a liniilor directoare existente (auto-) de reglementare pe acele piețe acoperite de rețeaua organizațiilor de autoreglementare (SRA) ICAS. Această prezentare generală este disponibila la link.


În cazurile în care există, orientările specifice privind influența sunt adesea inspirate și compatibile cu CPI
Codul de marketing.

Trebuie remarcat faptul că unele piețe sunt încă în proces de adoptare a unor criterii specifice, în timp ce altele pot considera că standardele existente oferă deja suficiente orientări pentru influențatori. ICAS se va strădui să actualizeze periodic o prezentare generală.

La nivel european, Alianța Europeană a Standardelor de Publicitate (EASA), organizația sora a ICAS, a făcut un pas înainte dezvoltând o recomandare privind cele mai bune practici privind marketingul de influență. Această recomandare prezintă practicile naționale existente privind marketingul de influență și oferă o analiza agregată a principalelor criterii utilizate în orientările de autoreglementare din Europa. Prin urmare
constituie o îndrumare foarte utilă pentru acele SRO care încearcă să introducă noi linii directoare în piața lor și pentru practicienii de publicitate interesați de standardele in marketingul responsabil de influență.

Recomandarea EASA privind cele mai bune practici privind marketingul influenței va fi disponibilă în curând pe site-ul internet al EASA.
Pentru mai multe informații despre ghidurile de etica in marketingul de influenta din întreaga lume, vă rugăm să contactați Secretariatul ICAS sau membrul ICAS relevant.